A klubról

A Kecskeméti Kendo szakosztály a “Free Line SE” égisze alatt működök, akik tagjai a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetségnek. A szakosztályt azzal a céllal hoztuk létre, hogy a Japán vívást a Kendót honosítsa meg Kecskeméten, amit az EMMI Sport Felelős Államtitkárság “Fejtörekvő Sportágak Programja” segítségével valósíthattunk meg.  

Edzésekről: 

Időpont:
Szerda: 18:00-19:45

Péntek: 18:00-19:30

Helyszín:
Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola
Kecskemét, Szent Imre utca 9.
Térkép link: térkép megnyitása

Megjelenés: Laza melegítőalsó és póló, lábbelire nem lesz szükség (azoknak is, akiknek már van Hakama és Gi-jük)

Eszközök: Fa (bokuto) és bambuszkardokat (shinai) biztosítunk

Tanárok:

Mihalik Hunor 6. dan Renshi 50 éves – 33 éve kendózik

Fekete (Toma) Tamás 3.dan

Alapelvek:

– Ortodox kendót fogunk átadni, de alkalmazunk majd olyan módszereket melyek a kulturális különbségek miatt szükséges bevezetni.  

– Ahhoz, hogy elkezdj Kendózni több hónapon keresztül kell az alapokat elsajátítani. Ezért ebben az időszakban a TÜRELEM a legjobb partner, ennek ellenére mi azon leszünk, hogy ez alatt is minél több érdekességet és hasznos tudást adjunk át nektek.    

– A Kendo egy volt katonai kaszt (szamurájok) utódlója, ezért megmaradtak benne olyan elemek melyek a mai napig visszatükröződnek róla. A hierarchia, tiszteletadások vagy pl. a sorban állásnál az áll előrébb aki: 

– korábban tett Kendo fokozatvizsgát

– ha ez ugyan abban az időben volt, akkor az aki az idősebb

– ha ez is ugyan az, akkor az aki magát az első Kendo edzést korábban kezdte

– ha mindenki kezdő, akkor az áll elől aki a legidősebb

– A harcművészeti múlt az nagyon fontos tényező azonban arra kérjük az érintetteket, hogy kivételesen merjenek ismét KEZDŐK lenni, úgynevezett +SHOSHIN SHA-k. Amit egyébként a híres mesterek is mondanak, miszerint a KEZDŐ vagy ÜRES tudat a legjobb ahhoz, hogy túlnőjünk önmagunk korlátain.

– A legjobb tanulás a látással történik, amit sok gyakorlással a test magától megjegyez. Ez minden embernél változó, van akinek hamarabb megy van akinek kicsit később. Ezért fontos alapelv, hogy minden résztvevő elsősorban önmagához képest kell, hogy fejlődjön. 

Üdvözlettel,

Mihalik Hunor és Tóth Balázs